Posted by : MUZIKA OKUPLJA 31 март 2024

 


Evo nas na još jednom druženju sa Vatrom. Iako sam propustila da napišem utiske sa prethodnog koncerta održanog oktobra 2022. u BitefArt Caffe-u, neću ponoviti tu grešku ovaj put. Termin za koncert je tokom godine pomeran dvaput, te stigosmo do trećeg, kada se i desio naš susret sa bendom.


Prostor je odličan za koncerte, posećenost sasvim dobra, akustičnost sale solidna. Ovaj put, kao i za prethodni koncert, reklame su se mogle čuti samo na Radio 202 i Rock radiju, zapravo jedine dve radio stanice koje još neguju rok zvuk i bendove, i reklamiraju ovakva gostovanja.


Mogla sam i sama pogoditi (na bazi prethodnih gostovanja) da će koncert započeti sa pesmom
Tremolo. Naravno set lista je miks starih i novih hitova sa poslednjeg albuma Javi se kad stigneš. Zanimljivo mi je da se publika odmah na prvoj pesmi uključila i nije se štedela iz pesme u pesmu, odlično poznavajući i repertoar sa novog albuma. Odlična je atmosfera i ponovo osećaj olakšanja da se nismo obrukali polupraznom salom kao na prvom dejtu sa njima. Još me prati ta trauma (možda više osećaj sramote pred njima) iz Doma omladine, a verujem i njih, jer je na prošlom koncertu i sam Ivan Dečak na šaljiv način pričao o tome. No, Ivan Dečak zaslužuje sve reči pohvale pre svega za pozitivnu energiju koju poseduje i koju ume da prenese na publiku. Ali to možda i nije tako neobično. Ono što njega ističe i razlikuje od drugih je da je majstor da napravi prisnu atmosferu, kao da smo svi drugari, toliko je neposredan i sve njegove priče između pesama deluju iskreno, svi komentari su neusiljeni, duhoviti. Utisak koji nije samo moj je da nam se činilo da smo na nekoj privatnoj svirci, da to ne liči na klasičan rok koncert kako smo inače navikli sa drugim bendovima.




Izdvojila bih i poseban segment o Massimu. Poenta je u slavljenju Massimovog stvaralaštva i pesama koje su ostale za njim. Uz najavu pesme Mali krug, koju je Ivan napisao za Massima, usledila je neočekivano burna pozitivna reakcija publike koja me iskreno dirnula. A zatim sledi i fenomenalan odabir pesme Sjaj u tami koju je Ivan otpevao odlično u nešto rokerskijem stilu. Moram čestitati za odabir, jer ta pesma stvarno zaslužuje da nastavi da živi i da se prezentuje i nekim novim, mlađim generacijama, posebno što je nastala na samom početku Massimove karijere, dok je još postojao bend Dorian Grey. Nisam mislila da ću je ikada čuti uživo, al Ivan je iščupao iz zaborava, i hvala mu za to.




Veoma me obradovalo što su se na set listi našle i pesme Igle i Gorim, za koju je Ivan u najavi rekao da nam se zahvaljuje što smo ga podsetili na ovu pesmu (ovo vuče koren sa prethodnog koncerta kada je publika skandirala Gorim, a nije se tada našla na set listi).

Za one koji su ostali u klubu i nakon završetka koncerta imali su prilike da se druže sa Ivanom, nenajavljeno i neočekivano. Imao je strpljenja i želju da popriča sa svakim ko mu je prišao, slika se, potpisuje LP omote, karte, sa posvetom. Bio je otvoren za druženje, krajnje prirodan, pričljiv, nasmejan. Toliko mi je to neobično u današnje vreme, posebno za nekog ko je muzička zvezda. Ni u ludilu ne mogu pomisliti da je to deo nekog uvežbanog foliranja.

Vatra je injekcija pozitivne energije, punjač naših baterija, lek za dušu, jedino je šteta što nemamo češće priliku da ih gledamo i uživamo.


Ivana Ranković



Set lista:

-Tremolo

- Saturn

- Igle

- Meni treba tako malo

- Vidi kako se smiješ

- Sva naša ljeta

- Mali krug velikih ljudi (Massimo)

- Sjaj u tami (Dorian Grey)

- Gorim

- Mornarska majica

- Anđeo sa greškom

- Ukleti Holandez

- Javi se kad stigneš

- Nova godina nije se dogodila

- Treblebass (Svadbas)

- Nama se nikud ne žuri


Bis:

- Tango

- Ruska

- Rum na usnama


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -