Posted by : MUZIKA OKUPLJA 11 септембар 2013


JEAN MICHEL JARRE, 08.11.2008., BEOGRAD, ARENA 



Neizmerno me raduje što je koncert JMJ bio rasprodat, a mnogo više od toga mi znači što sam i ja otišla na isti. JMJ je umetnik koji se ne propušta, naročito kad gostuje u vašem gradu. I sada mi potpuno neverovatno zvuči da smo uspeli da dovedemo JMJ-a u Beograd, jer pre Oxygene turneje njegovi koncerti su bili pravi spektakli na otvorenom a samim tim i nešto što se ne održava previše često, pa je time i dolazak ovde od velikog značaja za prave ljubitelje njegove muzike. Postoje imena za koja sam mislila da nikada neću imati prilike da vidim uživo pre svega zbog specifičnosti muzike koju rade (Vangelis, Mike Oldfield, Morricone),pa je i Jarre jedan od njih. Njegovo gostovanje je za mene veliko iznenadjenje i poseban doživljaj.

Napomenimo da je u Ginisovu knjigu rekorda prvi put ušao 1979. godine kada ga je na koncertu na otvorenom u Parizu videlo milion ljudi. Zatim je novi rekord postavio 1986. godine koncertom koji je održao u Hjustonu kada ga je videlo preko 1,3 miliona posetilaca, treći put se u knjigu upisuje 1990.god ponovo koncertom u Parizu, da bi trenutni Ginisov rekord kao najposećeniji koncert postavio  1997. godine koncertom u Moskvi na kome je prisustvovalo 3,5 miliona ljudi.



JMJ se u Beogradsku arenu ušetao preko tribina, kroz publiku, pozdravljajući se s ljudima, odakle se popeo na binu. Odmah se obratio publici sa «Dobra noć! Dobrodošli!» i uz prevodioca nastavio dalje, pa nam je otkrio i to da je prvi komentar, izuzev iz Francuske, koji je dobio nakon objavljivanja albuma daleke 1976. god stigao baš iz Srbije. Predstavio je muzičare koji ga prate, kao i upoznavanje sa instrumentima na kojima će svirati, koji su vremeplovom stigli u Arenu a koji su u potpunosti dočarali zvuk sa Oxygene albuma. U tome i jeste prava draž onoga što smo imali prilike da čujemo. Za nekoga ko je napravio turneju povodom 30-togodišnjice objavljivanja albuma, koncert od sat i po je i prijatno iznenadjenje, jer ne očekujemo valjda da album iz 1976. može trajati toliko?! Iako smo, znajući da su njegovi koncerti i zvučni i vizelni dogadjaji, očekivali možda više svetlosnih efekata i korišćenje lasera, sve je u pravoj meri svedeno za zatvoren prostor. Uz dva video bima na kojima smo mogli pratiti kad koji sintisajzer koristi, iza njega igra svetala je pratila svaki ton. Svi sintisajzeri su bili osvetljeni tačno u sekundu kako dodirne dirku. Nikakve nove efekte nismo videli, ali je sve uklopljeno vrlo efektno i brižljivo odabrano. Posebno efektno je bilo ogledalo koje se na pola koncerta pojavilo iznad njihovih glava a preko kojeg je publika mogla da prati šta on sve radi na sintisajzerima iz jednog drugačijeg ugla.

Koncert je bio fantastičan, JMJ veseo, razigran, u više navrata animirajući publiku da tapše u ritmu. Publika je odlično reagovala naročito na one poznatije delove ovog albuma. Delovi Oxygene albuma su se redjali tačnim redosledom sa produženim prelazima. Na part VI iza njega na platnu se pojavljuje naša planeta koja se rotira i postaje mrtvačka glava, ista ona koju znamo sa omota i plakata. Sve to šalje jasnu poruku o očuvanju Zemlje, što je tema već godinama u svetu. Zvanični deo koncerta završava sa Oxygene part XII sa albuma Oxygene 7-13. Nastaje gromoglasno pozivanje na bis, na kojem se on sam pojavljuje i sam izvodi part XIII, zahvaljuje se publici što su bili tako divni, poklanja se više puta i šalje poljupce. Ali publika nastavlja da ga poziva da izadje još jednom gromoglasnim aplauzima. On izlazi na još jedan bis sa pratećim muzičarima, ponovo se zahvaljuje, i najavljuje da će izvesti deo koji nam je poznat. Ovaj put se vraća na part IV (to je onaj divni spot sa pingvinima), publika je na nogama i tapšanjem prate ritam.


Ponovo se zahvaljuje i pokušava da ode sa bine, ali ovacije ne prestaju. Iznova zahvaljuje i izražava žaljenje što nije dolazio ranije u Srbiju, publika ne prestaje sa aplauzima. Onda najavljuje da bi iduće godine u Beogradu mogao da održi koncert na otvorenom, "the big one" kako ga je on nazvao, i ponovo ovacije. Publika ga ne pušta da ode, i uz slanje poljubaca završava jedinom logičnom rečenicom: “See you soon, OK? !''. Držimo ga za reč!

Ivana Ranković

Set lista:
Oxygene I do VI, Oxygene XII

1. bis - Oxygene XIII
2. bis - Oxygene IV

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -