Posted by : MUZIKA OKUPLJA 18 јун 2014



IRON MAIDEN, 17.06.2014., BEOGRAD, KALEMEGDAN

Čelična devica zaista nije za staro gvoždje!

Za  ovu tvrdnju dokaz je njihova večerašnja svirka i njihovo šesto gostovanje kod nas. Ovoliki broj njihovih nastupa pokazuje da oni ovde rado dolaze i da je publika verna i uvek dobro raspoložena. Inače je hard-rock & heavy metal publika u više navrata dokazala da je najbolja u zemlji, uvek raspoložena za pevanje, skandiranje, i dobru atmosferu na koncertima. 


Pre samog izlaska benda na binu publika se lepo zagrevala muzikom klasik-hitova, Deep Purple, Whitesnake, Def Leppard, kao i uz lupinge i zvona aviona koji je nadletao Kalemegdan. 

Koncert je otvoren puštanjem pesme grupe  UFO iz sedamdesetih godina Doctor Doctor. Bend se pojavljuje uz pesmu Moonchild što izaziva erupciju oduševljenja u publici. Ovaj koncert predstavlja mali povratak u osamdesete, što se tiče set liste, jer pripada turneji Maiden England 2014 kojoj većinski pripadaju pesme do albuma Seventh son of the seventh son (uključujući i ovaj album). S toga sam očekivala možda više nitni i puma dubokih patika koje su modno obeležile taj period (kad je već sve retro). Naravno čak i za ovako dobru set listu ostaje žal kod svakog od nas za neke pesme koje nisu svirali iz tog perioda. 


Pojedine pesme pratili su pirotehnički efekti i nezaobilazni Eddie u više varijanti. Ništa sajber ni pretenciozno, više retro – prave osamdesete. Daleko je bitniji zvuk koji su nam oni pružili večeras od bilo kakvog vizuelnog doživljaja. Zajednički zvuk tri gitare i fenomenalni bas Steve-a Harris-a je ono što čini ovaj bend prepoznatljivim. Kada se na to doda i dalje dobar  Bruce-ov glas dobija se pravi doživljaj. Možda je zvuk bio nešto lošiji od očekivanog, ali ne bih to preterano isticala kao zamerku.


Pred izlazak na bis pušten je Čerčilov govor o pilotima, a Bruce izlazi sa avijatičarskom kapom i počinje Aces High… Punih sat i četrdesetpet minuta dobre svirke bez imalo pauze i bilo kakvog zabušavanja razgalili su publiku i sasvim je jasno zašto su uvek rado vidjeni gosti u našem gradu.

Ivana i Nenad Ranković

SET LISTA:
Doctor Doctor  (UFO)
Rising Mercury
    1. Moonchild
    2. Can I Play with Madness
    3. The Prisoner
    4. 2 Minutes to Midnight
    5. Revelations
    6. The Trooper
    7. The Number of the Beast
    8. Phantom of the Opera
    9. Run to the Hills
    10. Wasted Years
    11. Seventh Son of a Seventh Son
    12. Fear of the Dark
    13. Iron Maiden
BIS:
    1. Aces High
    2. The Evil That Men Do
    3. Sanctuary

{ 3 коментара... read them below or Comment }

  1. Nece niko da ti ostavi komentar. Vidis koliko sabana zivi ovde u Srbiji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svakako zahvaljujem za komentar, a sto se tice sabanije, na to sam vec navikla (na zalost), pa se vise i ne obazirem!

      Избриши
  2. Svaka cast za tekst ! Hvala Maidenima sto nas cesto posecuju. Oni su bili jedan od retkih bendova koje smo mogli da gledamo uzivo i u ono doba kada smo ostale samo zamisljali prelistavajuci nemacki Bravo magazin.
    Rock'n'roll rules!!!

    ОдговориИзбриши

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -