Posted by : MUZIKA OKUPLJA 27 децембар 2014


DURAN DURAN, 17.10.2006., BEOGRADSKI SAJAM


Za pravi muzički vremeplov i povratak u osamdesete ovaj put su zaslužni Duran Duran. U deceniji  koju su obeležili new wave, razni novi muzički pravci, šminkeri, ulaganje u pravljenje pravih muzičkih spotova u formi koja nam je danas poznata, nastanak MTV-ja,  ovaj bend ostaje zabeležen kao  bend koji je dao značajan doprinos  u idejama i inovativnosti, modnim trendovima, a ne zaboravimo i silno loženje ženskog sveta na članove benda koje ih je pratilo gde god da se pojave, uz razne dileme i rasprave ko je u bendu bolje obučen, ko ima novu frizuru, boju kose, kako izgledaju u novom  spotu itd…Ono što smo mogli da vidimo na VHS kasetama i pratimo snimke njihovih koncerata bilo je i primetno odsustvo Simon-ovog pevačkog umeća na samom početku karijere kao i vidno napredovanje tokom godina. U tom periodu, osamdesetih,  to i nije bio neki problem s obzirom da je čovek plenio pojavom, pa ga je  ženski deo publike manje  slušao, a mnogo više su ga gledale i vrištale. Neizmerno mi je drago da su u svojoj karijeri uspeli da se otrgnu tog imidža benda osamdesetih, uz turbulencije u samom bendu, ipak uspeli da se prilagode novim muzičkim trendovima i da nastave karijeru benda koji i danas živi i stvara.




Naravno, kako kod nas uvek sve stiže sa decenijskim zakašnjenjem i njihovo gostovanje se desilo koju deceniju kasnije od opšte svetske pomame za njima. Oni sazreli kao bend, a moram priznati i mi kao publika koja je došla da ih gleda, a koja je odrastala uz njihove hitove. Prepoznajem klinke iz kraja koje su se tada ložile na njih, sada sredovečne dame, ali sa dovoljno energije i žara dočekuju svoje heroje iz mladosti, sa mnogo manje vrištanja a uz mnogo više pevanja.

Uvod u atmosferu osamdesetih pravi predgrupa Laki pingvini koji su dočekani sa oduševljenjem. Moram priznati da su na pravi način zagrejali publiku za zvezde večeri. Nakon završetka njihovog dela, kao najava za Duran Duran puštena je Burning the ground i bez pauze bend izlazi na scenu, koncert otvara hit singlom Sunrise. Set lista koncerta mogla bi se tačnije nazvati Best of, jer se redjaju samo hitovi, koje smo decenijama čekali da čujemo uživo.  Atmosfera odlična, publika razigrana i raspoložena za pevanje, uglavnom se čuju ženski glasovi. Simon bez zadrške peva sve zahtevne deonice u Come undone, Wild boys, Save a prayer, A view to a kill, peva bez greške i zvuči mnogo bolje nego u zenitu slave benda. Naravno, uz sjajnu publiku i odlično sviranje, kao i njihovo bezrezervno davanje energije, najveća zamerka je odabir prostora za ovaj koncert, opet taj “nesrećni” Sajam, čuveni “ubica zvuka”.  Njih sasvim sigurno treba gledati opet, u nekom akustičnijem prostoru, jer sam sigurna da bi utisak bio još bolji, a bili su odlični.

Ovaj koncert je bio dokaz da za prave zvezde nikad nije kasno da dodju, uvek će imati svoju vernu publiku koja će rado doći na njihov koncert i uživati u pesmama uz koje su odrastali, posebno kad bend uživo pruži i dobru svirku uz puno truda i bez zabušavanja, baš  kao što su to učinili Duran Duran.

Ivana Ranković

SET LISTA:

 (Reach Up for the) Sunrise
 Hungry Like the Wolf
 Planet Earth
 Serious
 Nice
 Union of the Snake
 Come Undone
 What Happens Tomorrow
 Hold Back the Rain
 Some Like It Hot (The Power Station)
 My Own Way
 The Reflex
 The Chauffeur
 Ordinary World
 Save a Prayer
 A View to a Kill
 Notorious
 Electric Barbarella
 Careless Memories
 The Wild Boys

 BIS:

 Girls on Film
 Rio

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -