Posted by : MUZIKA OKUPLJA 29 април 2013



SPANDAU BALLET,  26.2.2010, Beogradska arena


Fantastičan koncert! Nakon 23 godine divan osećaj gledati iz ponovo. Prošli put smo ih gledali u hali Pionir, aprila 1987. kada su bili u zenitu svoje slave, na turneji nakon albuma Through the barricades. Tada nam je značilo da ih vidimo u pravo vreme, koncert je bio potpuno ludilo, a kod nas tada i nije bilo puno stranih gostovanja pa nismo ni znali da li se to samo nama čini ili su zaista tako dobri, a oni su bili  odlični. No, sada slobodno mogu reći da su sinoć bili i bolji nego davne 1987. godine. Za njih izgleda važi kao za vina »Što su stariji to su sve bolji». Pokazali su i mnogim mladjim bendovima šta znači biti profesionalac, pravi muzičar, zadali zadatak iz žive svirke, ali nikako to nije ličilo na tezgu koju su matorci došli da odrade. Pokazali su kako se može biti i neposredan u kontaktu sa publikom, a opet sve tako elegantno i sa pravom merom. Neizmerno mi je drago što su uspeli da prevazidju dešavanja iz svoje burne prošlosti (1999. godine Tony, Steve i John su podneli tužbu protiv Gary-ja koju su na sudu izgubili, pa su nakon ovoga usledile godine bez kontakta), što su uspeli da to ostave iza sebe i ponovo se okupe zajedno da nam pruže ono što najbolje rade – muzici i živim nastupima.

Ko je sinoć prisustvovao koncertu zaista mu je jasno da razlog njihovog okupljanja nije novac, oni su uživali u svirci, bili su vrhunski uvežbani, veseli i raspoloženi. Uživali su i u atmosferi koju je priredila naša publika. Pomalo iznad mojih očekivanja, većinski sredovečna publika je od prve pesme bila na nogama, pevala zajedno sa njima.

Tony peva fenomenalno, bolje nego pre 23 godine a i tada je bio izuzetan pevač, a sinoć je bilo i bolje od očekivanog, ako je to ikako moguće! Snažan glas, on sa lakoćom peva i  prosto se poigrava sa nekim deonicama  ostavljajući publiku bez daha. I glupo bi bilo prema ostalim  članovima benda isticati samo Tony-ja, jednostavno svi su odlični muzičari.

Koncert počinje introm na video bimu koji je prekriven providnim zastorom, a na kojem ide kolaž njihovih pesama i slikama koje prate ime svakog od njih. Kada se na ekranu ispiše SPANDAU BALLET reflektori osvetle binu na kojoj iza providnog zastora stoje njih petorica. Zavesa pada i svirka počinje žestoko uz To cut a long story short. Odmah za njom slede The freeze, pa Highly strung, bez pauze. Nakon toga se Tony obraća publici sa «Dobro veče Belgrade» i svirka se nastavlja. Ritam je malo usporen  na She loved like diamond, a uz Round and round na bimu teku snimci iz spota miksovani sa  njihovim privatnim snimcima od pre 20 godina. Povremeno izmedju pesama Tony se zahvaljuje publici. Za izvodjenje pesme With the pride ostaju samo Tony i Gary na bini i pružaju akustičnu verziju ove pesme što je i dobar uvod za veliki hit koji sledi, Through the barricades, koju publika od početka peva zajedno sa Tony-jem. Pred kraj te pesme Tony daje i svoj komentar «Lepa pesma, lepa pesma, beautiful» i pozdravlja publiku pokretom ruke. Po završetku pesme ovacije publike, al nema pauze, odmah se nastavlja sa Instinction, Communication...Chant no.1 je kombinovan sa Paint me down...ponovo ovacije, uzavrela atmosfera u parteru i na tribinama. Na njihovim licima široki osmesi, zadovoljstvo, a zatim i obraćanja svakog od članova benda publici i zahvaljivanje za divnu atmosferu. Steve Norman (saksofon i još što šta) uzima mikrofon da se zahvali publici što smo jedna od najboljih pred kojom su svirali, da su veoma srećni  i da naglasi da  im to mnogo znači jer je ovo prvi koncert na evropskoj turneji, posle koncerata po Britaniji. Opet ovacije, aplauzi. Zaslužili su! Koncert završavaju sa velikim hitom True, a nakon stihova «I bought a  ticket to the world, but now I've come back again» opet ovacije, Tony pravi kratku pauzu i pušta publiku da izrazi svoje oduševljenje njihovim come-backom.
Sledi gromoglasno pozivanje na bis. Na binu se vraćaju uz Fight for ourselves i za kraj Gold. Potpuno ludilo i na bini i u publici, jednoglasno pevaju Tony i svi u Areni. Tony više puta ponavalja Hvala, hvala, uz njega zahvaljuju se i ostali iz benda ponovo. Publika im ne da da odu sa bine, a i njima se nekako baš ne ide, pa se još dugo, dugo klanjaju publici i zahvaljuju.

Posle svega mogu reći da mi je izuzetno drago da su izabrali baš Beograd za prvi koncert svoje evropske turneje i da smo im mi kao publika pružili koncert za pamćenje, baš kao i oni nama. Iskreno sam uverena da će ovaj put potrajati i da ćemo za dve godine zaista imati prilike da čujemo album sa novim materijalom i ponovo ih videti na turneji (kako su i najavili na konferenciji). Živim u išćekivanju novog koncerta. Za ovaj koncert čista desetka!

Ivana Ranković


Set lista:
  1. To cut a long story short
  2. The freeze
  3. Highly strung
  4. Only when you leave
  5. I'll fly for you
  6. How many lies
  7. Virgin
  8. She loved like diamond
  9. Once more
  10. Round and round
  11. Man in chains
  12. With the pride
  13. Through the barricades
  14. Instinction
  15. Communication
  16. Lifeline
  17. Chant No.1/Paint me down
  18. True
  19. Fight for ourselves
  20. Gold

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -