Posted by : MUZIKA OKUPLJA 29 јун 2019


DEAD CAN DANCE, 28.06.2019., SAVA CENTAR, BEOGRAD

Koncert Dead can dance jeste zaista bio prava poslastica za sve njihove fanove. Posebno mi je zanimljiva spoznaja da su oni ovaj put gosti Beograda, što mi je i dalje fascinantno da su se odlučili na to, s obzirom da je kod nas u poslednjih par godina značajno manje kvalitetnih muzičkih dogadjaja i gostovanja. U Sava centru je ostalo tek po koje mesto prazno, pa me okupira nova fasinantna činjenica i celo veče se pitam kako i kada je taj svet počeo da sluša i zavoleo DCD, gde se oni kriju i žive?! A u stvari vrlo šarolika publika, od raznih uzrasta do raznih stilova, i drago mi što nas ima u tolikom broju. Decenijama sam čekala da ih čujem uživo.

DCD ne izvode nastupe kako bi nas ostavili bez daha svojim vizuelnim efektima, ali je zato ovo vrhunski muzički događaj. Na bini, u  pozadini benda postoji samo kvadrat platna na kojem se tokom pesama prelivaju različite boje i prave sliku raznih apstraktih oblika. Pažljivo su odradjeni detalji, kao taj da se snop svetla spušta na onog koji trenutno izvodi pesmu, pa je tako povremeno Lisa osvetljena na bini, a povremeno Brendan dok se Lisa u tim trenucima povlači u mrak. Detalj koji doprinosi sveukupno dobroj slici. Ali sve to zaista nije važno kada čujete njen glas i način interpretacije uživo. Premda je nekako akcenat na njenom pevanju, ne treba zanemariti ni Brendana. Čini mi se kao  u stoji u njenoj senci, nepravedno zanemaren, ali je to potpuno pogrešan utisak, jer je njegov glas vrlo prijatne boje, a moćan i snažan. Kad Brendan zapeva, ta snaga glasa i energije ispuni celu dvoranu.
Možda bih imala malenu primedbu na odabir pesama za ovu turneju, posebno što je njen naslov A celebration-life and works 1980-2019 i kao što sam naziv kaže, obuhvata sve godine njihove bogate stvaralačke karijere, pa sam očekivala još koju pesmu (iako je i sa ovom set listom koncert trajao skoro puna dva sata) a i nešto drugačiji odabir. No, toliko sam srećna što mi se ukazala prilika da ih gledam i čujem uživo, da je set lista zanemarljiva stvar, a pre svega je stvar ukusa, pa je ovakva primedba samo lični stav. 



Koncert otvaraju sa Anywhere out of the world, a na prvih nekoliko pesama publika pruža neobično dugotrajne aplauze, izražavajući na taj način zahvalnost i opštu radost što su tu. Takođe upečatljiv momenat je i pesma The wind that shakes the barley koju Lisa izvodi bez instrumentalne pratnje, u potpunoj tišini u dvorani. Čini se kao da se tokom trajanja pesme u publici niko nije pomerio, kako se slučajno ne bi remetio i pokvario momenat uživanja. Naravno, na kraju koncerta i između biseva dugotrajni aplauzi, ovacije, cela dvorana je na nogama, ustala da pozdravi ove vrsne muzičare. Ovaj koncert je apsolutno neuporediv sa bilo kojim drugim koji sam gledala, pre svega zbog same vrste muzike koju stvara duo Dead can dance, a samim tim i savršeno podešenog zvuka koji je kristalno jasan a dovoljno glasan. U njihovom slučaju ovo je zaista bitna stvar s obzirom da oni nisu bend vizuelnih efekata, ali jesu vrhunski muzički stvaraoci, izuzetno originalnog muzičkog stila i izraza, o čemu sam ranije pisala




Za DCD ne treba posebno naglašavati da je sve savršeno uvežbano, bez pauza između pesama i bez neke posebne komunikacije sa publikom izuzev zahvaljivanja na aplauzima i komplimenta da smo izuzetna publika, a večeras smo to stvarno bili, uostalom kako Brendan i Lisa i zaslužuju.

Ivana Ranković

SET LISTA:
  1. Anywhere out of the world
  2. Mesmerism
  3. Labour of love
  4. Avatar
  5. In power we entrust the love advocated
  6. Bylar
  7. Xavier
  8. The wind that shakes the barley
  9. Sanvean
  10. Indoctrination (a design for living)
  11. Yulunga (spirit dance)
  12. The carnival is over
  13. The host of Seraphim
  14. Amnesia
  15. Autumn sun
  16. Dance of the Bacchantes
BIS:
  1. Song to the Siren
  2. Cantara
BIS:
  1. The promised womb
  2. Severance

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -