Posted by : MUZIKA OKUPLJA 07 април 2015



JOHN CARPENTER, album LOST THEMES (2015)



Ljubiteljima  horora i naučno-fantastičnih filmova dobro je poznato ime reditelja John-a Carpenter-a. I ne samo ljubiteljima horora, jer ono što je on stvarao u filmskoj umetnosti tokom osamdesetih godina sada smatramo kultnim filmovima, a pravi filmofili su sigurno pomno pratili njegov rad i sva ostvarenja. Njegovi filmovi odlikovali su se izuzetno napetim zapletima i nepredvidivim završecima filma (koji su postali njegov zaštitni znak), izuzetne priče koje drže napetost tokom trajanja filma, a skoro bez scena punih krvi. No, napetošću u  njegovim filmovima i naglašavanju pojedinih scena uveliko doprinose i muzičke teme koje ih prate. Poznato je da je John Carpenter pored režiranja filmova, sam pisao ili učestvovao u pisanju scenarija za iste, a sam i radio muzičke teme. Kako je i  naglasio u jednom davnom intervjuu, Carpenter smatra da sam reditelj najbolje zna koju scenu želi da naglasi, na koji način i kakvom temom želi da istakne neku emociju u sceni, od straha, napetosti, jeze, tuge, neizvesnosti. Promene ritma slika prati i tempo muzike. A kako su vremenom filmovi postali kultni tako su i određene muzičke teme iz tih filmova postale kultne, a tu pre svega moram istaći teme iz filmova Noć veštica, Magla, Bekstvo iz Njujorka, Napad na policijsku stanicu br 13.


Nakon vrlo uspešnih filmskih ostvarenja tokom 80.-ih, usled problema sa budžetima, Carpenter se povlači iz filmske umetnosti, pa tek povremeno možemo videti neka nova filmska izdanja, manje ili više uspešna, mada pravim ljubiteljima dela Johna Carpentera i ti filmovi su sasvim dobri, čak i kada kritika nema baš mnogo reči hvale. I dalji ih krase dobri zapleti i napeta priča, neočekivani obrti,  ali i pomalo uvrnuta objašnjenja, kao što je to u filmovima Princ tame i U ustima ludila

Čini se da pored ovih uspona i padova u filmskoj karijeri John Carpenter postaje pomalo zaboravljen. Na moje veliko iznenađenje u vremenu kada su se na našem tržištu uveliko pojavili “čuveni  bugarski  rezanci”,  best of  izdanja  raznih izvodjača na cd-u, među njima pronađem i disk sa filmskim temema John-a Carpenter-a, što me posebno oduševilo i obradovalo, a i pokazalo  da nisam jedina kojoj su se njegove muzičke teme iz filmova posebno dopadale, te zaslužile i muzičko izdanje. Očigledno je da je njegova muzika zasluženo zaživela nezavisno od filmova.

Ne treba da nas čudi što se početkom ove godine pojavilo još jedno autorsko delo Johna Carpentera, ovaj put kao debitantsko  muzičko ostvarenje. U pitanju je album Lost themes koji Carpenter realizuje na nagovor i uz učešće svoga sina Cody-ja. U pitanju su potpuno nezavisne kompozicije urađene u stilu elektronske muzike, pomalo zvuče retro ili čak podsećaju na neke rane radove Jean Michel Jarre-a, ali i dalje u sebi nose  pečat prepoznatljivosti Carpenter-ovskih tema iz raznih filmova. Ustvari zvuk sintisajzera je baš ostavljen kao takav, u nekim temama zvuči robotski, uz  naglašavanje bas tonova. Zapravo melodija Vortex, koja i otvara album Lost themes najviše podseća na miks tema iz filmova Bekstvo iz Njujorka i Oni žive. Klavirska deonica u Vortex-u  ima izrazit Carpenter-ov pečat i prepoznatljivost njegovog stila. Izraženiji zvuk sintisajzera je zapravo u Abyss temi i zvuči kao miks tema iz Magle i Princa tame. U temi Obsidian imamo kombinaciju sint zvuka sa zvukom gitare, i blago podsećanje na temu iz filma Kristina-auto ubica. Za kraj albuma tema Night, blago mračna, naglašenih bas deonica i bas melodije.

 Možda sam samo ja pronašla sve ove sličnosti u temama iz filmova,  jer su zapravo to sve potpuno nove teme, nezavisne od bilo kog njegovog filmskog ostvarenja. Sudeći po ocenama kritike ovaj album je dobio veoma pozitivne ocene i komentare. Jedan od najlepših komentara koji  prati ovo izdanje je komentar Jean Michel Jarre-a: “Veoma mnogo uživanja u Carpenter-ovom novom albumu. Njegov rad kroz muziku i film uvek su bili velika inspiracija za mene!” Ko je ikada voleo muziku iz Carpenter-ovih filmova ne bi trebalo da propusti da presluša ovo izdanje.



Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -