Posted by : MUZIKA OKUPLJA 16 децембар 2018


EMIGRATE album A million degrees (2018)

Dok čekamo da Rammstein objavi njihov sedmi studijski album a po poslednjim najavama to bi trebalo da se desi početkom naredne godine, njihov gitarista Richard Kruspe je rešio da u međuvremenu objavi treći album sa bendom Emigrate. Zbog toga mi je izuzetno drago jer sam dobila priliku da ovu godinu zatvorim sa njegovim novim albumom. 

Album otvara pesma War koja po stilu najviše liči na Rammstein, i zapravo sa njom po prvi put čujemo Rammstein korene u Emigrate. Jer ko je od Emigrate očekivao da će dobiti Rammstein 2 krenuo je potpuno pogrešnim putem. Emigrate su bend potpuno drugačijeg stila, pa mi je bilo čudno da sada po prvi put čujem korene matičnog benda Richarda Kruspea u nekoj pesmi. Jedna zanimljivost vezana za ovu pesmu je i da  je gitaru u ovoj  pesmi odsvirao izvesni Steve Binetti, koji je svojevremeno bio poznat i važio je za Hendrixa Istočnog Berlina, što je i sam Richard u skorašnjem intervjuu želeo da istakne. Pesma je začinjena zaraznim rifovima iako je pomalo mračna.
 
foto youtube

U pesmi 1234 za koju je objavljen i spot, dobijamo dosta punk energije i opet negde u bas liniji samo prizvuk Rammsteina. Međutim, pesma je neviđeno zarazna, energična i hitična i sasvim mi je jasno zašto je odabrana za prvi singl sa albuma, jer prosto tera slušaoca da je vraća na početak. Naravno i na ovom albumu Richard Kruspe nastavlja sa praksom gostujući pevača, pa u pesmama možemo čuti vokale Benjamina Kowalewicza, Cardinala Copia i Tilla Lindemanna, kao i Margaux Bossieux koju smo mogli čuti i na prethodnom albumu. Ono što je neobično za pesmu Let’s go u kojoj čujemo Tilla je iznenađujući zvuk elektronike i karakterističnog sinta osadesetih, jer od ovakvog dvojca očekuješ da čuješ nešto žestoko. Ali kada se prevaziđe početni faktor iznenađenja shvatam da je pesma odlična, a posle više slušanja čak bih rekla i da je apsolutni favorit na albumu. Kad malo bolje porazmislim možda to na kraju i nije toliko iznenađenje znajući da su svojevremeno Rammstein obradili Stripped od Depeche mode. Ono što nam je dobro poznato sa Rammsteinovih koncerata je da se njihovi glasovi savršeno uklapaju, samo je ovde još više istaknuto time što Till peva melodičnije pa taj spoj  njihovih glasova zvuči savršeno. 

Izdvojila bih još i pesme A million degrees, Spitfire kao i I’m not afraid koje imaju klasičan Emigrate stil i zvuk na koje smo navikli na prethodna dva albuma. Na samom albumu nalaze se i pesme koje su nešto mekše od prethodnih Emigrate pesama, donekle postoji mala promena pravca i manje žestine. Zapravo, ovaj album ne ulazi u uši odmah, na prvo slušanje, ali već posle par puta shvatam da ne zaostaje po kvalitetu od prethodnih, samo je potrebno prihvatiti promene. U svakom slučaju sviđa mi se ono što Richard radi sa Emigrate i smatram da Emigrate treba posmatrati kao ozbiljan bend jer i ovaj album dobija visoke ocene muzičkih kritičara. Nadam se da ćemo u budućnosti imati prilike i da Emigrate čujemo uživo.

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -