Posted by : MUZIKA OKUPLJA 28 мај 2015



SIMPLE MINDS, album BIG MUSIC (2014)


Simple minds su od svojih početaka bili bend koji je plovio muzičkim vodama između pop i rok zvuka, mešavinom post-panka, sintpopa i alternativnog roka. Verovatno je to razlog njihovog prepoznatljivog stila koji su gradili decenijama na muzičkoj sceni. Kada im je sredinom '80-ih pesma Don't you obezbedila planetarnu popularnost i izbacila u sam vrh muzičke scene, iza sebe su već imali hitove Promised you a miracle, Waterfront, Someone somewhere in sommertime. Iako su mnogi očekivali da će stati uz rame sa U2, oni su gradili svoje mesto u muzičkom svetu, sa usponima i padovima, a ipak su uspeli da traju decenijama.

 Nakon albuma Graffiti soul (2009) krajem prošle godine izdali su novi album, Big music. Album Graffiti soul je bio njihov  najuspešniji album unazad 14 godina, sa kojim su krenuli na svetsku turneju, pa se i Beograd tada ponovo našao na njihovoj koncertnoj mapi. No, o njihovim koncertnim nastupima pisaću nekom drugom prilikom.


Album Big music otvara Blindfolded koja nagoveštava prepoznatljivi zvuk benda tokom '80.-ih, na neki način pomalo  retro a ipak moderno. Čini mi se da nam u startu stavljaju do znanja da ceo album obećava dosta dobrih pesama, a neke bih izdvojila i kao potencijalne hitove. Svakako Blindfolded može postati jedan od njihovih klasika. Pesma Honest town je izbačena kao prvi singl sa ovog albuma. Zvuk klavijatura koji otvara pesmu kao da teče kroz vreme, uz specifičnu boju Kerr-ovog glasa i ritam basa, zatim prerasta u vrlo pevljivu melodiju koja se lako pamti. Mogla bih je staviti uz rame sa hitom Someone somewhere in sommertime.

 Big music  je pesma punog zvuka, podsetnik na njihov prepoznatljiv ekstravagantni stil, takođe smatram potencijalnim velikim hitom kao što su to bile pesme All the thing she said, She's a river, Waterfront. Uz ove, trebalo bi pomenuti i pesmu Let the day begin, visokog kvaliteta i savremenog zvuka.


 Naravno nisu sve pesme sa albuma ovog nivoa i kvaliteta, ali smatram da je i ovo dovoljno da kažem da ih ovaj album vraća u sam vrh svetske muzičke scene. Još jedna pesma koja je vredna pomena je pesma koja zatvara album, Spirited away. Karakteristično šaputavo Kerr-ovo pevanje i nežni zvuk gitare čini da po završetku pesme poželite da je istog momenta vratite na početak i ponovo slušate. Ja sam to učinila sa celim albumom, iznova sam ga vraćala na početak. 

Od izdavanja do danas album je dospeo na 12 mesto UK liste albuma.  Za ljubitelje Simple minds-a ovaj album je svakako za preporuku, a meni se čini i boljim od prethodnog (Graffiti soul). Vredi preslušati i zadržati u svojoj kolekciji.

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -