Posted by : MUZIKA OKUPLJA 02 септембар 2013



ROGER WATERS, 01.09. 2013., KOMBANK ARENA, BEOGRAD


Večeras je u areni gostovao Roger Waters, jedan od članova Pink Floyd-a, pred oko 10 000 ljudi. Priličan broj ljudi obzirom na cenu karata, ali ovo je i prvi put da makar jedan od članova Pink Floyd-a dolazi u Srbiju.

 Na karti za koncert (neuobičajeno) stoji upozorenje: “Nema predgrupe, koncert počinje na vreme.” Na 40-ak minuta pre početka ispred stepenica arene (ne na  kapijama) gužva, puštaju do kapija u grupama. A tek na kapijama haos. Bliži se vreme početka, gomila je nervozna, neki čitači karata ne rade, trči se po skener... Na svu sreću na ulazu se ubrzaše, a Roger nam daje još 20-ak  minuta fore da se smestimo.





U publici sve generacije, od dece do sedih glava. Celom širinom bine napravljen je zid. Pravo mesto za projekciju sekvenci iz filma The wall Alana Parkera i Pink Floyd. Tako i počinje, Waters otvara koncert sa In the flash?, uz koju idu i delovi filma, projektovani na zid. Koncert je, kao i celu turneju, Waters posvetio  civilnim i vojnim žrtvama ratova ali i kako on kaže državnog terorizma. Ovaj koncert je pre svega posvetio Jean Charlesu de Menezesu, tragično ubijenom, greškom od strane britanske policije u londonskom metrou 2005 godine. Uz sithove pesme Mother “should I trust the government?”, na zidu je ispisan odgovor “No fucking way! i Nema jebene šanse!”, što publika jednoglasno podržava. Waters se zaista potrudio da nam se obrati i sa nekoliko rečenica na srpskom. Koncert se nastavlja istim redosledom kao na albumu the Wall. Na bini,  jedna po jedna cigla se dodaju i zid se dopunjava, te su finalne pesme prvog dela koncerta bile izvedene iza praktično popunjenog zida. Sve vreme se na zidu projektuju animacije iz filma. Zvuk je bio veoma čist i jasan, ali i dovoljno glasan.Uz ovakvo svetsko ime ne treba posebno naglašavati da je sve perfektno uvežbano, i muzički i slike koje tačno prate taktove pesama. Prvi deo koncerta završava se sa Goodbye cruel world, a zatim sledi pauza od 30 minuta.


















Drugi deo koncerta počinje sa Hey you, koju Waters izvodi iza praktično potpuno zatvorenog zida. Tokom ovog dela uglavnom je akcenat na animacijama koje se prikazuju na zidu, i u više navrata animiranog rušenja i sastavljanja zida.U drugom delu smo videli dosta asocijacija na svetske ratove, jer su deda i otac Rogera Watersa poginuli u I i II svetskom ratu, te je njegov život zasigurno obeležen time. Kulminacija toga je u Bring boys back home i Vera. Zbog takve sudbine Waters je postao veliki kritičar ratova i sukoba koji pre svega utiču na običnog čoveka, a ne na političare koji su ih započeli. Koncert  muzički dovodi do vrhunca sa Comfortably numb. Zatim sledi deo koncerta u kome kritikuje totalitarne režime, gde je Waters obučen u crni kožni mantil sa ukrštenim čekićima na rukavu, i puca iz šmajsera na gomilu. Na zidu se projektuju raznorazni lideri od Hitlera do Busha i Obame, animacija čekića koji marširaju, dok gumena svinja ispisana porukama i simbolima obleće po areni. Sve se završava sa The trial i horskim tear down the wall!


















Zid se trijumfalno ruši i bend izlazi i ispred srušenog zida  i peva Outside the wall. Publika još nekoliko minuta poziva bend na bis, ali to se na žalost ne dešava.



Sve u svemu, veliki audio vizuelni ili vizuelni audio spektakl, kako kome odgovara. Nama koji smo čekali dosta dugo, već pomalo i izgubili nadu da možemo videti makar delić Pink Floyda, srce je bilo puno.

Nenad i Ivana Ranković

SETLIST:

Part 1:

Outside the Wall
In the Flesh?
The Thin Ice
Another Brick in the Wall Part 1
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2
The Ballad of Jean Charles de Menezes
Mother
Goodbye Blue Sky
Empty Spaces
What Shall We Do Now?
Young Lust
One of My Turns
Don't Leave Me Now
Another Brick in the Wall Part 3
The Last Few Bricks
Goodbye Cruel World 

Part  2:

Hey You
Is There Anybody Out There?
Nobody Home
Vera
Bring the Boys Back Home
Comfortably Numb
The Show Must Go On
In the Flesh
Run Like Hell
Waiting for the Worms
Stop
The Trial
Outside the Wall

Za slike iz fan pita zahvaljujem Goranu Blagojeviću:







i još malo slika:
















{ 11 коментара... read them below or Comment }

  1. Hvala vam mnogo na tekstu..Dok je išao snimak sa you tube-a, čitajući tekst, koji ste jasno, a opet sveobuhvatno napisali, osjetio sam bar djelić te atmosfere. Zavidim svima koji su bili, ali..opet se tješim i izvrsnim Brit Floyd-om koje sam gledao. Danas je u ovom sveopštem muzičkom buvljaku zaista privilegija slušati jednog Votersa i osjećati Pink Floyd u zraku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vama na poseti i ovako lepom komentaru. Gledati i slusati Watersa je posebna stvar, deo muzicke istorije!

      Избриши
  2. Evo mp3 snimak celo koncerta
    https://mega.co.nz/#!6oQy3CZD!RfRUcCZC74lhXX4nsMMkdidntGp6agjvOmXNJP1y-ds
    https://mega.co.nz/#!qxRHQTRC!dy43GGT_LO1g5WiVyqLJQnR6Q8t9Rk_YQut5d6ZkHnI

    ОдговориИзбриши
  3. Odlicno prenosenje atmosfere sa koncerta. Svaka cast i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  4. Kocert je bio fenomenalan ! Vrefelo je čekati od 1989. u Veneciji do danas!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da je vredelo čekati!!! Nama je ovo prvi susret sa delom PF. Hvala na komentaru. Pozdrav!

      Избриши
  5. Одговори
    1. Ništa posebno... Ceo the Wall je sviran, više je to žal zbog kraja koncerta...

      Избриши
    2. Koliko se secam ni JM Jarre na prvom koncertu u Bgd nije mogao da pruzi bis nakon odsviranog Oxygene albuma i programa, ali je u vise navrata izlazio da se pokloni publici...nista posebno, nije to klasican bis, samo jos jednom da se uverimo da smo stvarno gledali Watersa :)))

      Избриши

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -