Posted by : MUZIKA OKUPLJA 29 април 2013

QUEEN & PAUL ROGERS, 29.10.2008, Beogradska arena


Konačno mi se ukazala prilika da ispravim grešku načinjenu još daleke 1986. godine, kada sam propustila koncert Queen u Budimpešti, a i ko je u tom trenutku pomišljao da im je to poslednja turneja sa Freddie-jem? Nakon vesti da je Freddie preminuo nisam sebi mogla da oprostim što nisam tada otišla da ih vidim i mislila sam da nikada više neću imati tu priliku . Hvala im što su rešili da se vrate na scenu i omoguće mi da ispravim svoju grešku.
Naravno da je Freddie jedan, jedinstven i nezamenljiv, ali...Brian May i Roger Taylor su takodje virtuozi. Jako je teško otići na koncert pomešanih osećanja izuzetne sreće što ću ih videti i čuti i izuzetne tuge što nisu u punom sastavu. Ta mešavina osećanja se smenjivala tokom celog koncerta. Napad euforije počinje još tokom samog intra u išćekivanju da se pojave na sceni dok na video bimu gledamo zvezdanu prašinu i onda iz mraka počinje žestoko ''Hammer to fall'' koji prelazi u ''Tie your mother down''. Cela arena peva i skače. Paul Rodgers je odličan, doduše nekad ga muzika nadjača jer Brian i Roger praše kao pre 20 godina. ''I want it all'' prvi put čujemo u koncertnoj verziji i zvuči moćno! Nema onog očekivanja „Sad bi Freddie uradio ovo, ovaj ton bi zvučao ovako", rasterećena tog bremena doživljaj je potpun!
Brianova gitara zvuči baš onako kako sam i očekivala i konačno je čujem uživo, vidim njega, ej! Cela arena burno pozdravlja svaki njegov solo, svaku deonicu, svaki korak! Pre ''Love of my life'' montira se na kraju prolaza koji ulazi u publiku i uz akustičnu gitaru počinje obraćanje publici rečima da su prvi put u Beogradu i da nisu znali šta da očekuju. Jedina normalna reakcija na to je dugotrajni aplauz i skandiranje ''Brian, Brian!'' koji konstatuje da je ostao bez reči. Uz najavu pesme prvi put i spominje Freddie-ja uz podsećanje da je tu pesmu napisao i pevao uz pomoć publike. Nije ni morao da kaže svi u glas pevaju '''Love of my life'', zvuči fenomenalno, nabijeno emocijama, više ne mogu da kontrolišem sebe, suze same kreću...
U narednoj pesmi na produžetku bine Brianu se pridružuje i Roger a zatim zajednički pevaju i sviraju 39, a na pola im se priključuju i ostali članovi pratećeg benda, i naravno suvišno je naglasiti da cela Arena peva! Nakon ovoga imamo priliku da uživamo uz nesvakidašnji bubnjarski solo i Rogerovom sviranju palicama po električnom kontra-basu, a onda mu se postepeno dodaje ceo set bubnjeva, na kraju stiže i mikrofon za ''I m in love with my car'', pridružuje se Brian, a zatim nas vode u svet magije i to ne samo putem pesme nego i vizuelno, svetlosnim efektima. Čarobno! To su Queen! Doživljaj je potpun i zvučno i vizuelno, to sam čekala, produkcija na visokom nivou, rock spektakl!
Sledi Rogersov solo nastup-Bad company, pa Brianov solo. Dobrim delom isti onaj solo koji smo slušali sa Queen – live albuma iz '86., a onda prelazi u ''Bijou'' kada se prvi put i pojavljuju Freddievi snimci na bimu. Prve tonove ''Radio Ga Ga'' publika odmah prepoznaje i opet euforija. Čekala sam 22 godine da tapšem u refrenu, čekala sam da budem deo te publike, deo te pesme, oduvek zavidela onima koji su to doživeli...kratko mi je, ja bih još, i još...da nadoknadim sve ove godine maštanja pravim doživljajem. A zatim se nižu ''Crazy little thing''..., '''The show must go on'' i vrhunac svega ''Bohemian Rhapsody'' koju počinje Freddie. Pevaju svi kao jedan, horski, uz Freddie-ja sa video bima, sa koncerta iz Montreala! Opet bujica osećanja koja ne mogu opisati, čudna mešavina, sklop svega u jednom trenutku, u tih 5 minuta. Briana i Rogera čujemo i sa bima i uživo, a onda se uključuje i Paul Rodgers koji paralelno sa Freddiem i nama peva do kraja pesme. Kraj oficijalnog dela. Delirijum! Pozivamo ih na bis! ''Cosmos rockin'', ''All right now'', ''We will rock you'', ''We are the champions'', ''God save the Queen''...onako kako su oduvek i završavali koncerte. Ne želim da odu! Dva i po sata svirke mi je malo, kratko je! Ne dam im da odu! Sećanje na ovaj koncert će uvek ostati! Hvala im za ovaj doživljaj, hvala im što su bili tu!...i nadam se da ćemo se uskoro opet videti!

Ivana Ranković 
Spisak pesama koncerta Queen u Beogradu:
Hammer to Fall - kraća verzija
Tie Your Mother Down
Fat Bottomed Girls
Another One Bites The Dust
I Want It All
I Want To Break Free
C-Lebrity
Seagull
Love Of My Life
39
Bubnjarski solo
I'm In Love With My Car
It's A Kind Of Magic
Say Its Not True
Bad Company
We Believe
Gitarski solo
Bijou
Last Horizon
Radio Ga Ga
Crazy Little Thing Called Love
The Show Must Go On
Bohemian Rhapsody

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -