Posted by : MUZIKA OKUPLJA 14 јул 2014




HURTS & SUEDE, 13.07.2014., EXIT 2014

Nakon teksta o otvaranju Exita 2014, evo utisaka i sa završne večeri.

Ulazak na tvrđavu protekao bez ikakvih problema i većih gužvi (pošto su svi do tada imali svoje narukvice), upadljivo manji broj posetilaca, možda i upola manji nego prve večeri, blato je i dalje prisutno, ali je za nijansu bolja situacija, izgleda da su posipali pesak, pa se sada bar ne kližemo mada povremeno upadamo u kaljave rupe.

Iako je prenos finalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu prilično napunilo Reggae stage nisam očekivala krcat Main stage za nastup Hurts-a. Pretežno ženska publika bila je fenomenalna. Hurts fantastični! Ne znam kakav se utisak mogao steći tokom prenosa koncerta ispred TV ekrana, ali utisci sa lica mesta su sjajni. Theo odlično peva, punoću zvuka daju i bubnjevi i gitara, zvuk je prilično glasan i jasan. Publika sve vreme peva, svaku pesmu, uz neizostavno vrištanje na neke Theo-ve pokrete. 


Moram primetiti da pojedine pesme sa drugog albuma neodoljivo podsećaju na Depeche mode, a to se uživo najbolje čuje na izvodjenju pesme Exile (sa albuma bih još izdvojila The road koja ima jako izražen depešovski zvuk i način građenja pesme), dok su se na Sandman pokupile i neke fore sa Depeche-ovih koncerata. Naime, Theo na samom početku pesme „komanduje“ publici njihanje rukama baš kao što to čini Dave na Never let me down (što je deo tradicije Depeche-ovih koncerata), oponašajući tako njihanje klasja.





Blood, tears & gold je očigledno namerno izvedena u akustičnoj verziji kako bi se jasno čulo koliko i publika učestvuje u samoj pesmi, što je donekle urađeno i na pesmi Stay u uvodnoj strofi. Samo zbog jačine ozvučenja ovo je možda potrebno bendu kako bi osetili publiku, ali posmatrano iz publike nema potrebe za ovim jer je svim prisutnima jasno koliko glasno svi pevaju svaku pesmu. Čak bih i po izrazu lica pevača rekla da su i sami prijatno iznenađeni ovakvim prijemom, a u jednom trenutku se i zahvalio što smo imali poverenja da ih pre par godina dovedemo u Beograd, dok su se još probijali i zato rado ponovo gostuju u Srbiji.

Pred nastup Suede publika se rasula, pa je ispred Main stage-a bilo prilično praznjikavo. Kako je njihov nastup odmicao prostor se malo i popunio, ali ni blizu onog broja publike koja je bila na Hurts. Suede nastup prosečno dobar, ali teško da bih mogla da ga po nečemu izdvojim od brojnih nastupa drugih bendova na festivalima. Publika jedva živahna, bolje rečeno blago smorena kao publika koja je rasla devedesetih u našoj zemlji, u vreme kada su i oni kao bend imali zlatne trenutke na svetskoj muzičkoj sceni. Možda je i sam odabir pesama sa set liste bio pogrešan, ali i nemoguće je staviti celu karijeru takvog benda u nešto više od sat vremena.



















Nakon sat i 15 minuta koliko su trajala oba nastupa zaključak je da su Hurts oduvali, a Suede nastup spada u one prosečne, standardno dobre, koji će vremenom brže izbledeti u sećanju. Sasvim slobodno mogu reći da bih nastup Hurts ubrojala u jedne od najboljih na svim Exit festivalima koje sam gledala.

Ivana Ranković


Set lista Hurts:
1.    Mercy
2.    Miracle
3.    Silver lining
4.    Wonderful life
5.    Somebody to die for
6.    Blind
7.    Evelyn
8.    Cupid
9.    Unspoken
10. Blood , tears & gold (akustično)
11. Exile
12. Sandman
13. Sunday
14. Illuminated
15. Stay
Bis:
16. Better than love



Set lista Suede:
1.    It starts and ends with you
2.    Trash
3.    Filmstar
4.    Animal nitrate
5.    We are the pigs
6.    Float away
7.    The drowners
8.    Flash boy
9.    Can't get enough
10. Tight rope
11. Everything will flow
12. So young
13. Metal Mickey
14. New generation
15. Beautiful ones
Bis:
16. She's in fashion (akustično)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -