Posted by : MUZIKA OKUPLJA 08 новембар 2013



LEONARD COHEN, 02.09.2009., BEOGRADSKA ARENA


Iako Leonard Cohen nije moj prvi izbor, pa možda čak ni drugi, ali svesna veličine njegovog imena ne želim da propustim njegovo gostovanje u Beogradu, koji se kod nas pojavljuje u okviru velike povratničke turneje.

Scena bez animacija, video bimova, ništa napadno i ništa što odvlači pažnju, teške draperije koje prekrivaju pozadinu na kojima se smenjuju koloriti, sve vrlo svedeno, možda pomalo kabaretski..i njegov glas, blago zamračeno….

Akcenat je na muzici i specifičnoj boji njegovog vokala, i fantastičnim pratećim vokalima koji savršeno pristaju uz njega i celu scenu. Njihovi  izrazito  zvonki i nežni glasovi savršeno su uklopnjeni uz njegovu boju vokala, bez greške, bez falša.

Samim pojavljivanjem na sceni publika ga dočekuje gromoglasnim ovacijama, a onda u skoro tri sata koncerta (uz pauzu od 20-ak minuta)  imamo priliku da dobijemo sažeto životno delo Leonarda Cohena, a publika sve pesme prati i u njima učestvuje. Atmosfera je bila bliska live snimku iz 2008.godine u Londonu.

Posle pesme Anthem (u drugom delu koncerta) publika je ustala  i do kraja koncerta više nisu seli,  uz pevanje i povremene gromoglasne ovacije. Njegov glas pre svega zvuči melanholično i spiritualno, karakteristično ujednačenog tonaliteta, pevajući više kroz priču nego kroz klasično pevanje,  predstavlja nam svoje pesme i životne priče, ali muzički savršeno uklopljeno uz baš takvu boju glasa  (ili smo se već odavno navikli na Leonardov prepoznatljiv stil?). Sve se savršeno jasno čulo, al ni preglasno ni tiho, sve uradjeno sa pravom merom, pa i jačina zvuka.

Sa svakom narednom pesmom koncert je bivao snažniji i emotivniji, a njegov sugestivni glas vodio nas je iz hita u hit,  a mi smo uživali  u savršenstvu performansa.
U trećem delu koncerta redjali su se maratonski bisevi, takodje puni emocija i u publici i na bini…Leonard Cohen gospodskog izgleda, povremeno dobija izraz pravog zabavljača, uz satirične komentare izmedju pesama, a povremeno izraz istinskog emotivnog naboja,  često pevajući na kolenima  uz duboki naklon.  

Na kraju koncerta razdragano lice Leonarda Cohena, reklo bi se da je  izuzetno zadovoljan ili mi se tako učinilo,  jer znam da  mi sigurno jesmo. Hvala maestro!

Ivana Ranković

 SETLIST
                        Prvi deo:
    1. Dance Me to the End of Love
    2. The Future
    3. Ain't No Cure for Love
    4. Bird on the Wire
    5. Everybody Knows
    6. In My Secret Life
    7. Who by Fire
    8. Lover Lover Lover
    9. Waiting for the Miracle
    10. Anthem
Drugi deo:
    1. Tower of Song
    2. Suzanne
    3. Sisters of Mercy
    4. The Gypsy's Wife
    5. The Partisan
    6. Boogie Street
    7. Hallelujah
    8. I'm Your Man
    9. Take This Waltz
Bis:
    1. So Long, Marianne
    2. First We Take Manhattan
Bis  2:
    1. Famous Blue Raincoat
    2. If It Be Your Will
    3. Hey, That's No Way to Say Goodbye
    4. Closing Time
Bis  3:
    1. I Tried to Leave You
    2. Whither Thou Goest

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -