Posted by : MUZIKA OKUPLJA 29 јун 2018


QUEENS OF THE STONE AGE, 21.06.2018., BUDAPEST PARK, BUDIMPEŠTA


Pre par dana QOTSA su gostovali u Budimpešti, u okviru svoje turneje Villains. Uz fantastičan istoimeni album o kojem sam pisala početkom godine, ovo je bio odličan koncert i hvala Bogu da sam bila u mogućnosti da prisustvujem.  

Koncert je održan u Budapest parku koji se nalazi na par tramvajskih stanica od centra grada. Sve pohvale za sam prostor, koji je napravljen i sređen 2012.god sa jasnom namenom da se tu uživa u raznim vidovima zabave, a pre svega koncertima. Cela površina je podaščana, kako posetioci ne bi gutali prašinu ili se valjali u blatu (što je kod nas još uvek misaona imenica), a zatim su odlično raspoređeni štandovi sa hranom i šankovi sa pićem, u više nego dovoljnom broju, sve je pristupačno, bez guranja i gužvanja, sve prilagođeno potrebama publike, uz osećaj da je sve toliko pristojno uz pristojne cene, da odmah zaboraviš osećaj koji te kod kuće proganja  na sličnim prigodama, a to je da imamo tretman kao stoka koja se valja po prašini i besomučno gura na šankovima kako bi po enormno visokim cenama došli do čaše pića, jer to je prilika za one koji drže šank da zarade na masi, a uglavnom nikad nije prilika i da tu istu masu tretiraju dostojanstveno i ljudski. 




QOTSA su koncert otvorili sa If I had a tail i odmah se vidi da je publika dobro raspoložena, a i da  je zvuk odličan. Iako se koncert održava na otvorenom prostoru, vetar (kojeg je bilo) ne nosi taj zvuk jer su zvučnici i video bimovi dobro raspoređeni tako da se oni jasno i glasno čuju i vide sa bilo koje pozicije. Svi članovi benda su baš dobro uvežbani, jednom rečju na visokom muzičkom nivou. Kako je koncert odmicao, a na set listi se nalazili i ređali samo hitovi i pesme sa novog albuma koje su u međuvremenu postale hitovi, tako se i publika zagrevala i raspevavala. Nije ovo bila najbolja publika u kojoj sam bila, al su svi bili prilično živahni i fokusirani na bend i svirku (što kod nas i nije uvek slučaj), da bi od pola koncerta Josh otpočeo seriju hvalospeva publici koja je trajala do kraja koncerta. Ja ne znam čemu oni inače prisustvuju i na kakav prijem nailaze, ali usledila je njegova impresija koju je  morao da podeli sa nama, a to je da je oduševljen kad vidi kako se zabavljamo i kako to sve dobro izgleda sa njegove pozicije, jer svi igraju, pevaju i tapšu u ritmu, pa je usledilo i ...fuck Western Europe... kad nemaju takvu publiku, što je dodatno izazvalo oduševljenje mase. Ovom izjavom atmosfera je dodatno porasla, a i oni su doprineli odličnim redosledom pesama da se posle Domesticated animals svira Make it Wit Chu čiji refren je publika jednoglasno pevala na Joshov zahtev da pevaju za njega. Moram priznati da i nije bilo potrebe da zahteva bila šta, jer su svi već dovoljno učestvovali i bili raspoloženi da pevaju, pa se refren orio parkom. Iz ove pesme prelazi se na Villains of circumstance, za  koju im se ja posebno zahvaljujem što su je izveli i što sam imala prilike da je uživo čujem, jer ova pesma nije uvek na set listi, pa me posebno obradovalo što su odlučili da je na ovom koncertu izvedu. Bez pauze odmah se ulazi u Little sister uz odličan prelaz, pa se još ređaju Sick, sick, sick i Go with the flow, što je i kraj zvaničnog dela koncerta. Ovaj niz pesama diže na noge i one koji su eventualno sedeli do tada, jer je teško ostati ravnodušan na ovako dobru svirku. 




Uz gromoglasno pozivanje na bis sledi Joshovo priznanje da su oni već sve odsvirali što su planirali tako da publika kojom je oduševljen ima čast da bira šta hoćemo da nam sviraju na bisu. Naravno, prvi redovi su imali tu privilegiju da iskažu svoje želje, pa je Josh pred ostale postavio dilemu da li želimo da nam sviraju Mistif Love ili In my head. Pošto je pominjanje obe pesme izazvalo dovoljno glasno i podjednako vrištanje, Josh je odlučio da će nam svirati obe, uz obaveznu kojom inače zatvaraju koncerte, A song for the dead.



Ja sam oduševljena što sam prisustvovala pravom rok koncertu koji je bez pauze trajao punih dva sata. Bila je to žestoka svirka, bez greške i mane, savršenih dva sata nakon kojih se čovek oseća tako ispunjeno i punih baterija, uz sve ostale utiske, ovo je bilo čarobno veče za pamćenje. Najlepše od svega je što je ovo prava rok svirka a da pri tom izvođači nemaju preko 60 godina, što daje nadu da ćemo ih još gledati, jer rok i dalje živi i te kako ima svoju publiku.

Ivana Ranković

SET LISTA:

1.     If I Had a Tail
2.     Monsters in the Parasol
3.     My God Is the Sun
4.     Feet Don't Fail Me
5.     The Way You Used to Do
6.     You Can't Quit Me Baby
7.     No One Knows
8.     The Evil Has Landed
9.     In the Fade
10. Smooth Sailing
11. Hangin' Tree
12. Domesticated Animals
13. Make It Wit Chu
14. Villains of Circumstance
15. Little Sister
16. Sick, Sick, Sick
17. Go With the Flow
BIS:
18. Misfit Love
19. In My Head
20. A Song for the Dead

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -