Posted by : MUZIKA OKUPLJA 08 август 2013



JAMIROQUAI, 21.06.2005, BEOGRAD, SAJAM

Jamiroquai je u sklopu evropske turneje i predstavljanja albuma Dynamite ucrtao i Beograd na mapu koncerata.

Bilo je pretoplo u hali beogradskog sajma, a uz iščekivanje Jamiroquai na bini još i toplije uz 15-ak hiljada ljudi koji su došli te junske večeri. I uz nesnosnu vrućinu čekanje se odužilo.No vrućina nije umrtvila publiku da burno odreaguje na pojavljivanje benda na sceni. Jay Kay sa nezaobilaznim šeširom, u dobrom dance ritmu diže atmosferu, publika izuzetno raspoložena za igranje i pevanje. Reklo bi se kako je koncert odmicao da je bend sve više oduševljen zatečenom atmosferom koja je bila izgleda iznad njihovih očekivanja, medjusobno su razmenjivali poglede, osmehe i bilo je vrlo upadljivo da uživaju sa publikom u neočekivano dobroj atmosferi. Jay Kay je neumorno skakao, vrteo se na bini, bio raspoložen za šale, redjali su se hitovi.

U jednom trenutku svetla na bini su se ugasila, a Jay Kay se pojavio sa svetlećim džedaj mačem, što je izazvalo oduševljenje publike. Takvu reakciju je još jednom izazvao izjavom da znaš šta smo sve preživeli, ali to nije zvučalo ni ulagivački ni maliciozno, već vrlo iskreno, nakon čega je usledila pesma Too young to die. Publika, ali i bend su bili u delirijumu i pred sam kraj koncerta horski otpevali pesmu Alright u trajanju od desetak minuta.

Usledile su nevidjenje ovacije i pozivanje benda na bis, uz svu vrućinu, atmosfera je uzavrela, svi su razigrani, žele još. Bend izlazi na bis i svira Deeper underground, čini mi se da publika poskakuje do plafona i nazad. Bend se zahvaljuje na ovakvom prijemu, na atmosferi,  na ovakvoj publici i obećava da će sigurno ponovo doći.

Što se tiče benda, publike, atmosfere, set liste, nemam nijednu primedbu, ali organizator je omašio sa izborom prostora, ne samo zbog nesnosne vrućine, nego i zbog loše akustičnosti, pa kad se malo bolje prisetim i drugih bendova koje smo gledali na sajmu ustvari i ne znam kako oni stvarno zvuče, jer na sajmu svi zvuče kao iz bureta…nadam se da će Jay Kay ispuniti svoje obećanje, pa ćemo već nekom narednom prilikom, a naročito na nekom drugom prostoru dobiti i pravi zvuk.

Ivana Ranković

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -