Posted by : MUZIKA OKUPLJA 23 октобар 2013



R.E.M., 21.01.2005., BEOGRADSKI SAJAM


Za dolazak svetskih muzičkih imena vrata Srbije su bila odškrinuta, ali još ne onako kako će se kasnije otvoriti, pa je dolazak R.E.M.  dogadjaj koji se željno čekao. Za mnoge, njihove pesme 90-ih su značile opstanak, dah života, očuvanje mentalnog zdravlja. 

Naravno, opet sajamska hala, ubica zvuka. Januarsko veče, u hali hladno, zagreva nas predgrupa Brainstorm, ali prave ovacije se čuju na pojavljivanje R.E.M. na bini.
 
Publika na početku malo ukočena, da li od hladnoće ili se tek zagreva, ali kako vreme odmiče sve glasnije se peva i sve više skače. Totalno  raspilavljena publika na Everybody hurts horski prati Stipe-a, a onda eksplozija na uvod bubnja u Orange crush, bina osvetljena u narandžasto, sve ruke dignute,svi skaču i peva se iz sveg glasa. Stipe fantastično peva, bez greške, čak i pored krš zvuka u sajamskom prostoru, gde su se gubile pojedine deonice na gitari ili bubnju. 

Lična euforija na The One I love (jednoglasno i gromoglasno se čuje refren Fireeee…) i Imitation of life, kao i hit u nastajanju (sa tadašnjeg poslednjeg albuma Around the sun), zvuči melanholično i nežno Leaving NY…Naspram svega ovoga Losing my religion zvuči blago neubedljivo, možda samo meni, jer je pesma već izlizana od previše upotrebe, ili su je se i oni zasitili, u svakom slučaju ostavljena za kraj zvaničnog dela koncerta.

Bis započinju sa What's the Frequency, Kenneth? I opet euforija, skakanje, pevanje. Electrolite i Nightswimming jedna za drugom, Mills na klaviru (koji se, gle čuda, dobro čuje), a Stipe naslonjen na isti, publika se topi. Sledi Radio Free Europe (pesma ovaj put posvećena B92, premijerno odsvirana na ovoj turneji i otpevana u Free B92 majici, a podsetila bih da je Stipe inace, urucio Radiju B92 1998. godine MTV nagradu ‘Free Your Mind’). Bis se završava sa Man on the Moon, a samim tim i koncert. Ostajemo još neko vreme u hali pod utiscima, teško je posle ovoga pokrenuti se i vratiti se svakodnevnom životu.

Moram istaći da je bina bila ukrašena neonkama koje su nepravilno rasporedjene visile, boje koje su pratile pesme i koloriti koji su se smenjivali, na bimovima odlično režiran prenos koncerta, ne deluje previše napadno, a opet doprinosi vizuelnom doživljaju, u stvari sa puno stila i ukusa.

Na kraju ostaše naši komentari o tome kako je koncert bio fantastičan, bez obzira na uvek problematičnu akustičnost u sajamskoj hali, ostaše utisci i slike koje su se danima vrtele u glavi i osećaj velike radosti zbog ukazane prilike da gledam R.E.M. uživo.

Ivana Ranković

SETLIST:

  Finest Worksong
  Departure
  The Wake-Up Bomb
  Animal
  Boy in the Well
  The Great Beyond
  High Speed Train
  Everybody Hurts
  The Outsiders
  Drive
  Leaving New York
  Orange Crush
  I Wanted to Be Wrong
  Final Straw
  Imitation of Life
  The One I Love
  Walk Unafraid
  Losing My Religion 

  Bis:
  What's the Frequency, Kenneth?
  Electrolite
  Nightswimming
  Radio Free Europe (Premijerno debitovala na turneji 2005)
  I'm Gonna DJ
  Man on the Moon

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -