Posted by : MUZIKA OKUPLJA 29 април 2013




AC/DC, 26.05.2009, stadion JNA

Sinoć smo u Beogradu imali priliku da vidimo pravi rok spektakl, a mnogima se ispunila višedecenijska želja da  vide ACDC  uživo. I deo sveta je dosao do nas!  Moram priznati da je ono što smo videli na bini bilo bez ijedne greške za razliku od organizacijskog dela i onoga što se odnosilo na  našu publiku.
Prilazi su bili vidno obeleženi, kao i brojevi kapija i ulazi (pohvalno), a stadion je značajnije počeo da se puni od 20 časova. Iako je više puta naglašeno  i strogo zabranjeno unosešenje foto-aparata, u publici je tokom koncerta primećeno dosta onih koji su ih uneli. Još jedna od zamerki organizatoru je što se na tribine moglo ući bez problema, kao i u parter, mada sumnjam da je za one koji su karte platili 8000 din., postojao interes da silaze u parter, al to jednostavno niko nije kontrolisao, pa se slobodno cirkulisalo bez obzira na karte.
Sinoć na stadionu Partizana ništa nije bilo sporno što se tiče benda, jer su oni bili i ostali jedan od najbitnijih i najvećih rok bendova svih vremena i trebalo bi da smo neverovatno srećni što smo uopšte imali priliku da ih vidimo, ali sporne su druge stvari, što na žalost postaje pravilo u Srbiji.
Ovde nastupa velika dilema: da li da tekst posvetim neobrazovanoj publici koja se nije snašla (najblaže rečeno) kako da reaguje na rok koncertu ili da tekst posvetim apsolutno fenomenalnom bendu i njihovom  nastupu kojem nemam šta zameriti?
Nastup počinje lascivnim crtanim filmom koji se završava probijanjem lokomotive sa platna na scenu uz prve taktove Rock n Roll train. Gromoglasno i žestoko! Publiku euforija drži čitav minut, zatim tako smoreno deluju i dok traju  Hell aint a bad place to be i Back in black. Sledi najava za novu stvar Big Jack, a za 70%  publike to znači signal da se tada nabavi nova količina piva, potraži izgubljeni deo društva ili prošeta radi šetnje. To nikako ne znači da treba saslušati i nove stvari (za one koji do sada to nisu uradili), a apsolutno znači da ne treba reagovati. To je bilo izgleda geslo sinoć što se tiče publike ili barem dobrog dela publike. I za onaj manji deo pravih fanova potpuno iritantno ponašanje te većine, pokazatelj nedostatka koncertne kulture i poražavajuće prema samom bendu koji takvo nepoštovanje nije zaslužio. Nakon te pesme, a pravilo ponašanja ostaje i za naredne nove stvari koje su svirali, sledi Dirty deeds done dirt cheap za koju euforija takodje traje do prvog refrena. To je maksimum koji im je publika mogla pružiti, pa čak i na najvećim hitovima kao što su You shook me all night long, TNT, Whole lotta Rosie koje sviraju pred sam kraj koncerta. Fascinira i potpuno odsustvo reakcije na najavu pesme Dog eat dog koja je sa albuma Let there be rock i na  koju  bi pravi znalci trebali reagovati barem jačim aplauzom, a koja je naknadno ubačena u set listu. Na žalost i oni koji su odreagovali ostali su u debeloj manjini.Čini mi se da su se ostali najstrašnije dosadjivali. Mogla bih i dalje da nabrajam potpune faulove naše publike: u vrlo slabom odzivu pevanja refrena u The Jack, na mlakoj reakciji na Thuderstruck...na svim mestima gde je ostavljen prostor da se publika iskaže, naša to nije prepoznala ili nije umela.
Naravno, AC/DC je nastupio potpuno profesionalno, prikazujući nam sve tačke koje smo u pojedinim pesmama i očekivali, gledajući njihove nastupe sa ranijih turneja. Neizostavno je izvodjenje Angusovog striptiza na The Jack sve dok nam ne pokaže svoju pozadinu u gaćicama sa logom benda. Takodje nam nisu uskratili zadovoljstvo da uživamo u Angusovoj solaži na Let there be rock kojom se inače završava oficijalni deo koncerta. Pored solaža pokušavajući da animira publiku, on trči dugačkim ispustom sa bine do okrugle bine na sredini partera gde nastavlja soliranje dok ga okrugla bina diže uz prasak i gomile konfeta, reflektori osvetljavaju publiku. Podigli smo ruke, načinili smo toliki napor, “bravo”!
Zvuk, zalaganje benda, svetlostni efekti, vizuelno osmišljen nastup, njihova energija za svaku pohvalu. Efekti svedeni na pravu meru, taman da budu spektakl a da ne prerastu u kič.
Pozivanje na bis jadno i mlako, jedva da se pojavila neka reakcija. Ono što se pojavilo umesto gromoglasnog pozivanja na bis je bila pojava žurnog izlaženja sa stadiona (valjda da ne pobegnu gradski busevi, da se što pre stigne kući, ne znam, nisam uspela to sebi da objasnim). Oni naravno izlaze na bis i praše Highway to hell nakon čega sledi For those about to rock (we solute you) kojom već godinama završavaju koncerte. Na bini 6 topova ispaljuje plotune, nastup se završava vatrometom sa bine. Svaka čast za svu energiju koju su uložili, Angus trči, skače, svira kao u mladjim danima, Briana glas služi odlično, svirka bez greške i mane.
Bendu se nema šta zameriti, svirka koji traje ravno dva sata, a poželiš da se nikad ne završi. Slobodno mogu napraviti još jedan koncert sa hitovima a da ne ponove nijednu pesmu sa ove set liste. Za razliku od njih koji zaslužuju samo reči hvale, publiku hitno koncertno obrazovati , a najmanje što se može učiniti je puštanje koncerata na nekom TV kanalu, samo da vidimo kako se to u svetu radi i kako se bend prati, jer nabavka piva nije najveći doživljaj koncerta. Još jednom se pokazalo da je naša publika obrazovana na bugarskim “Best of” rezancima i da  svako izlaženje iz tih okvira predstavlja problem na koncertima.

Ivana Ranković

Set lista:
  1. Rock n Roll Train
  2. Hell Ain t a Bad Place to Be
  3. Back in Black
  4. Big Jack
  5. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
  6. Shot Down in Flames
  7. Thunderstruck
  8. Black Ice
  9. The Jack
  10. Hells Bells
  11. Shoot to Thrill
  12. War Machine
  13. Dog Eat Dog
  14. Anything Goes
  15. Yoz Shook Me All Night Long
  16. TNT
  17. Whole Lotta Rosie
  18. Let There Be Rock
  19. Highway to Hell
  20. For Those About to Rock (We Salute You)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -