Posted by : MUZIKA OKUPLJA 29 април 2013



RAMMSTEIN 20.03.2010., BEOGRADSKA ARENA

Ovo je definitivno bio koncert za pamćenje!
Energija koju ovaj bend nosi je nešto na šta ne može da se ostane ravnodušan, a stvar dopadanja njihove muzike je već pitanje ličnih afiniteta, no energija je nesporna. 
Pred punom Arenom dali su ono što najbolje umeju-svoju muziku. Naravno, ovaj koncert je dobrim delom nosila i odlična publika, za koju posebno moram istaći da se ne sećam da je na nekom koncertu domaća publika dala sebe u ovoj meri kao na koncertu Rammstein!  Konačno sam se osećala ponosno što sam deo takve atmosfere, jer na koncertnim dešavanjima u Srbiji publika često ume da zakaže i da odreaguje samo na hitove, takoreći da se probude na samom kraju koncerta.
No, pored isticanja atmosfere za koju je pre svega bend zaslužan, istakla bih  snagu njihovog zvuka. Mislim da u Areni nisam imala prilike do sada da čujem tako glasan a tako jasan zvuk, bez škripanja, bez šumova, tako kristalno čisto a tako snažno.  I pored sve pirotehnike koja je bila očekivana, znajući na čijem smo koncertu, to uopšte nije glavni utisak. Da, to doprinosi spektaklu koji Rammstein priredjuje na svojim koncertima, ali glavni utisak je da sam se osećala oduvanom. Posle koncerta  pitaš se šta te snašlo, a slike se vraćaju i vrte u sećanjima. Nije to samo pitanje spektakla, jer mislim da ono što smo sinoć videli je dignuto na viši nivo od svega što smo do sada gledali, i muzički i vizuelno. Nemačka uvežbanost, preciznost u svakom smislu, a sve tako energično da nikog ne ostavlja ravnodušnim. I ne čudi što su svi bili na nogama, što su svi pevali na nemačkom, a bez potrebe da se bend obraća na sprskom ili da se dodvorava izlizanim frazama. Doživljaj koji su nam priredili je bolji od svih „govorancija“ i nešto čega ćemo se svi koji smo bili u Areni  sećati još dugo, dugo...
Na mojoj listi najboljih koncerata koje sam do sada gledala, ovo je sigurno na prvom mestu, koje dele sa koncertom Depeche mode u Budimpešti...Svi koji imaju imalo simpatija za ono što oni rade ne bi smeli da propuste njihov koncert, a svi mi koji smo ih videli jedva čekamo nov susret sa njima!

Ivana Ranković

SET LISTA:
    1. Rammlied                                 
    2. B********
    3. Waidmanns Heil
    4. Keine Lust
    5. Weißes Fleisch
    6. Feuer frei!
    7. Wiener Blut
    8. Frühling in Paris
    9. Ich tu dir weh
    10. Du riechst so gut
    11. Benzin
    12. Links 2-3-4
    13. Du hast
    14. Pussy
    1. Sonne
    2. Haifisch
    3. Ich will
    1. Engel

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -