Posted by : MUZIKA OKUPLJA 01 јул 2013



JAMIROQUAI, 30.06.2013.,KOMBANK ARENA, BEOGRAD

Jamiroquai po drugi put u Beogradu! 
I odmah na početku jedina zamerka večerašnjem nastupu je čekanje na pojavljivanje na bini u trajanju od sat vremena od momenta kada je predgrupa završila svoj nastup. Zaista preterano! Ok, pola sata za tehničare i pripremu bine, to razumem, ali narednih pola sata se ništa ne dešava na bini, sem što publika čeka, i čeka, i počinje glasno da negoduje. No, izlazak benda na scenu sve menja. 


Sam početak uz lagani uvod pesme Alright prelazi u dance ritam kakav ova pesma ima i djuskanje ne prestaje do kraja koncerta...funky-soul-acid jazz-disco...pesme su blago izmenjenih aranžmana i traju, pa ne treba da čudi što je izvedeno samo 12 pesama (uključujući i bis), a koncert je trajao dva sata. Beogradska publika se dobro zabavljala, gibala i njihala sve vreme. Moram da naglasim da nema neke preterane interakcije sa publikom, sem Jay Kay-ovih igračkih tačaka na koje se gromoglasno reaguje i naravno njegovog zahvaljivanja Beogradu i publici pred sam kraj koncerta. Inače izmedju pesama takoreći i nema pauze, ponekad se samo prelivaju kraj jedne i početak druge. Pesma Love Foolosophy počinje u značajno sporijem ritmu, preradjenog aranžmana da liči na sentiš kako bi kasnije dobila pravi ritam iz originala uz vidljivo skakanje publike u ritmu, koja se pre toga dobro zagrejala uz Cosmic girl. Na kraju pesme sledi dugačak aplauz koji uz svako Jay Kayovo zahvaljivanje postaje još snažniji i glasniji i nikako da se završi (što je verovatno bila i najduža pauza izmedju pesama). Pravi nastavak za ovakvu atmosferu je Deeper underground, što je ujedno i poslednja pesma zvaničnog dela koncerta. 

Na bisu izvedena samo jedna pesma (White knuckle ride), što je ispod mojih očekivanja, al ne bih da ovo podvedem kao zamerku, već više kao moju želju da nam još sviraju i da koncert još malo potraje. Na kraju, sve ruke su u vazduhu, uz ovakvu sliku publike Jay Kay pozira fotografu, simpatično. 





Iako teško uporedivo, što zbog vremenske distance od osam godina, što zbog bitne razlike u zvuku zbog prostora održavanja (Beogradski sajam), Jamiroquai odlični na oba koncerta, publika za nijansu bolja prva put...ili je to samo lični utisak zbog prvog puta?! Kako god, Jamiroquai se ne propušta, čak iako niste poklonik njihovog zvuka, sigurno zbog atmosfere koju ovaj bend ume da napravi i da svakog u publici pokrene da djuska i djipa dokle god svirka traje.
Ivana Ranković

Set lista:

      1.    Alright
      2.    Use the force
      3.    High times
      4.    Little L
      5.    Canned heat
      6.    Rock dust light star
      7.    Runaway
      8.    Travelling without moving
      9.    Cosmic girl
     10. Love foolosophy
     11. Deeper underground
   Bis:
     12. White knuckle ride


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -