Posted by : MUZIKA OKUPLJA 08 јул 2014



PET SHOP BOYS, 09.07.2006., EXIT 2006

Pred predstojeći Exit i najave headliner-a ne mogu a da se ne osvrnem na nastup Pet Shop Boys pre osam godina na istom festivalu.

Čekajući PSB od ‘80.-ih, kada će doći dan da gostuju kod nas, nadajući im se još iz vremena kada smo snimke koncerata jedva uspevali da nabavimo na VHS kasetama i bili srećni ako smo na muljavom snimku samo nazirali njihove dve figure, a ako se nabavi bolji snimak, radost bi bila skoro slična onoj kao da ih gledamo uživo. Još iz tih vremena znam da su njihovi koncerti svojevrsni performansi, muzičko-scenski, na poseban način pozorišni komadi. Naravno za svaku turneju su prisutne promene tema i priča koje prate pesme, ali uvek je zanimljivo gledati ih, čak i ako niste neki fan PSB-a. Uostalom, verovatno bi bilo dosadno da publika gleda samo Neil-a i Chirs-a na bini kako stoje, pošto je Chirs vezan za klavijature a Neil nije baš previše razigran.

I konačno smo dočekali taj trenutak kada su i oni rešili da dođu kod nas u goste, pa ako ne da naprave svoj koncert onda je i  festivalski nastup  sasvim dobar. Naravno nisu najavljivani tako bombastično kao sada, nije im ustupljena čast da otvaraju Exit kao ove godine, ali meni je bilo bitno samo da mogu da ih vidim i čujem.

Centralni deo scenografije su kutije prekrivene belim platnom, pa po potrebi mogu biti ekran gde su se vrtele slike, za početak dve hemisfere mozga, kasnije obrisi likova  Neil-a i Chris-a, a kako koncert odmiče kutije se razdvajaju pa postaju prostor u koji ulaze baletski igrači  ili uz pomoć kojih se pričaju odredjene priče uz pesmu, premeštanjem kutija dobija se nova scenografija.

Naravno, uz ove kutije ide i grupa plesača, sa promenama kostima, pomeranjima kocki i promenama scenografije, uz njih i tri prateća vokala, a jagoda na torti - Neil i Chirs, koji se tokom koncerta više puta presvlače, nose čudne kape i šešire (poznate nam iz spotova) uklopljene uz kostime plesača. 


Otvaraju nastup uz Psychological, pa uz  Neil-ov pozdrav Dobro veče Novi Sad prelaze na Left to my own devices što već izaziva oduševljenje publike koja je bila spremna za igru i pevanje.

Neil se ne odlikuje nekom posebnom snagom svog vokala, on ne grmi sa bine, ali njegov  zvonki i čist glas koji je tako karakteristične note, prepoznatljivo melodičan, savršeno jasno se čuje, savršeno je čist zvuk i naravno savršeno prija. 

Bilo je dosta hitova ali i nekoliko pesama sa tadašnjeg novog albuma Fundamental, pokušaću da nabrojim većinu, ali sigurno ću neke i izostaviti. Dakle, tokom njihovog nastupa mogli smo čuti: Psychological, Left to my own devices, I’m with stupid, Suburbia, Minimal, Shopping, Rent, Always on my mind, Where the streets have  no name,  West end girls, Opportunities, It’s a sin, Go west….

Uz ovakvu set listu, htela bih i da naglasim izuzetno dobru publiku, koja je pevala sve hitove, kao i horsko pevanje i posebno oduševljenje na It’s a sin. Uz ovo naglasila bih i po meni najljigaviji momenat nastupa, a to je odabir pesme Go west za kraj nastupa, što mislim da je promašaj i da bi mnogo efektnije bilo da su završili posle It’s a sin. Ipak, posle godina čekanja da ih vidim, neću im ovo zameriti, jer sam presrećna što sam ih gledala uživo. 


I samo još jedan simpatični momenata kojih bih naglasila. Nakon nastupa PSB na binu su izašli Scissor sisters koji su tokom svog nastupa otpevali Happy bithday Neil, koji se i pojavio na bini da se zahvali za rođendansku čestitku.

Takodje se izvinjavam za muljave slike (koje su sličnije snimcima sa VHS-a), ali to je tehnologija 2006-te.

Ivana Ranković


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -