Posted by : MUZIKA OKUPLJA 05 октобар 2013



Goldfrapp, Massive attack, Iggy Pop and the stooges, 01.07.-04.07.2004., Exit 04

Od četiri dana Exita 04 izabrala sam dva po imenima izvodjača na koje ću otići. Exit je već počeo da raste u svetski festival i iz godine u godinu lista izvodjača je postajala sve bolja, imena sve zvučnija. Ovaj put sam se opredelila za Massive attack i Iggy Popa, u dva dana.
Prvi odlazak je bio namenjen Massive attacku, na glavnoj bini. Naravno, u iščekivanju benda uvek se promuvam sa svojim društvom po tvrdjavi, zastanemo na nekoj od bina ako nas zainteresuje izvodjač ili program...Na nagovor druga vraćamo se na glavnu binu jer mi je preporučio da pogledamo Goldfrapp, i sada mi je jako drago zbog toga. 

Alison Goldfrapp, pevačica dueta Goldfrapp, vrlo specifičnog načina pevanja i vrlo izraženih glasovnih mogućnosti, opisana kao ekspanzivni sopran vokal sa opsegom od pet oktava. Duet započinje karijeru  1999. sa elektro zvukom, a 2000. izdaju debi album u trip-hop zvuku, Felt mountain. Iako nisam preveliki obožavalac elektro zvuka, svaka pesma je vredela da se čuje na ovom nastupu. Naravno, kasnije, podstaknuta njime počinjem malo više da se bavim zvukom i albumima Goldfrapp, te pronalazim i podatak da je Alison Goldfrapp učestvovala na (meni izuzetno dragom) albumu OVO Petera Gabriela, kao prateći vokal u pesmi The time of the turning. Njen način pevanja savršeno je uklopljen uz muziku, u pojedinim delovima pesama ističe svoje opersko pevanje koje nimalo ne odudara od same muzike. Neke pesme su bržih ritmova (npr. Train, Strict machine, Twist), dok neke od balada zvuče baš mračno (Slippage, Human), a neke vrlo nežno i setno (kao Black cherry, Deep honey, Utopia). Vrlo zanimljivo uklopljeno, stil vrlo čudan, rekla bih i uvrnut ali melodičan. Uživo drži pažnju i budi zainteresovanost, a njena poigravanja sa svojim glasom na momente me ostavljaju bez daha. Svakako otkriće ovog Exita. 

Nakon ovog nastupa dočekasmo i Massive attack. Prostor ispred bine se tako gusto popunio da nisam mogla ni ruke da pomerim. Oni su sjajni, upravo tako sam i očekivala, da će zvučati moćno. Horizontalni ekrani iza njih na kojima se ispisuju poruke, promene boja prate ritam pesama, od basa mi podrhtavaju nogavice, svirka bez greške. I oni poseduju neku vrstu psihodeličnog zvuka, ponekad više chill-out,vrlo  izražene bas linije, uopšteno vrlo specifičnog muzičkog stila. Uživo sve zvuči još ubedljivije i snažnije nego na cd-u. Redjali su se sami hitovi, i naravno vrhunac doživljaja u publici Save from harm i Unfinished Sympathy. Sjajan koncert, kao da sam bila u nekoj drugoj dimenziji. 

Poslednjeg dana Exita 04 dolazimo zbog Iggy Popa, pre njega imamo prilike da vidimo i nastup Peaches, koji mi nije bio tako muzički ubedljiv kao Goldfrapp, iako su pokušale da dodaju i neku vrstu performansa na bini, ali vrlo prosečno, bledo i neubedljivo.
Nastup Iggy-ja je ustvari bio nastup Iggy Popa & The Stooges, ali bih po reakcijama publike rekla da su više očekivala nešto iz reportoara solo karijere Iggy Popa, pa su neki bili vrlo nezadovoljni, te je deo publike napuštao prostor ispred glavne bine. Mislim da je i iz same najave gostovanja bilo jasno ko dolazi i šta možemo očekivati. Iggy vrlo energičan i pun snage na sceni, za njegove godine, pitam se odakle mu tolika energija, ali svojski se trudio. Dobra pank-rok svirka, izmedju ostalog smo čuli i 1969, T.V. eye, Dead rock star, I wanna be your dog.

Ivana Ranković

SET LIST MASSIVE ATTACK:
  Angel
  Risingson
  Black Melt
  Spying Glass
  Karmacoma
  Speed of Dark
  Teardrop
  Mezzanine
  Hymn of the Big Wheel
  Antistar
  Safe From Harm
  Inertia Creeps
  Unfinished Sympathy
  Future Proof

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -