Posted by : MUZIKA OKUPLJA 31 јануар 2014



DEEP PURPLE, 07.12.2003., BEOGRADSKI SAJAM

Čuveni britanski bend gostovao je po drugi put u Beogradu 2003.godine. Iako su prvi put Beograd posetili davne 1975.godine, tada sam objektivno bila „sprečena“ da ih gledam, a onda smo se načekali do novog gostovanja, za koje sam imala već dovoljno godina da ih gledam uživo, a pre svega i više nego dovoljno želje i volje za to.

Iako je bend u svojim godinama postojanja više puta menjao svoje postave, a i pevače, na ovom gostovanju smo ih gledali sa  legendarnim pevačem Ian Gillanom.
Na žalost, za ovo gostovanje predvidjen prostor Beogradskog sajma, čuvenog „ubice zvuka“,  što nije uspelo da pokvari doživljaj i spoznaju da posmatramo legende hard roka, ali zvučali su kao da sviraju iz podruma. Možda je na to uticala i činjenica da smo stajali sa strane, a ne na centralnom mestu (gde bi po pravilu zvuk trebalo da bude najbolji), ali neke pesme sam samo po rečima prepoznavala iako odlično poznajem muzički opus ovog benda.



Od Gillanovog snažnog glasa osta po nešto u pojedinim deonicama, ali ne znam da li je u pitanju problematični koncertni prostor ili godine ili/i potrošenost glasa pevača (u ovo ne želim da verujem)?! Jako me radovalo što sam čula hitove poput „Highway star“, „Space truckin'“, „Perfect strangers“, pa i čuveni i najpoznatiji rokenrol rif „Smoke on the water“ (iako mi je ta pesma od preterane upotrebe postala već izlizana, lepo je čuti je uživo).
Naravno za bis ostavljene pesme „Hush“ i „Black night“, što mi se čini kao dobar izbor za kraj koncerta.

Ipak se nadam da će oni nastaviti da rade i postoje i da će se pojaviti u Beogradu još koji put jer bih jako volela da ih zaista čujem, jer na sajmu zaista nemam želju više da ih gledam i slušam ( i ne samo njih, niko ne zaslužuje da svira u tom prostoru)! Za neko naredno gostovanje želim da ih smeste u akustičniji i bolji prostor pa da doživljaj bude pravi, baš kako ovakva muzička imena i zaslužuju.

Ivana Ranković



 SETLIST:
  Highway Star
  Strange Kind of Woman
  Silver Tongue
  Knocking at Your Back Door
  House of Pain
  Lazy
  Bananas
  Contact Lost
  Doing It Tonight
  Space Truckin'
  I Got Your Number
  The Well-Dressed Guitar
  Keyboard Solo
  Perfect Strangers
  Smoke on the Water

  Bis:
  Hush  
  Black Night

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MUZIKA OKUPLJA - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -